czwartek, 26 września 2013

Jabłecznik z budyniem

Jesień to zapach deszczu, lasu i liści spadających z drzew.
To przeskakiwanie przez kałuże. Długie spacery i książki.
Mleko z miodem. 
I jabłka. Koniecznie w naszym ulubionym jabłeczniku z budyniem :)


wiedziałyście, że popularna szarlotka to jedno z mniej kalorycznych ciast ?

ta w 100 g ma 220 kcal :)


1 kg jabłek ( najlepiej antonówek)
kostka masła lub margaryny
4 jaja
1,5 szkl. cukru ( można dać 1 szkl. )
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże opakowania budyniu
1 litr mleka 


Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami. Nadal ocierając, dodawać powoli mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka z pozostałym cukrem. 3/4 ciasta wyłożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie położyć jabłka, budyń i wszystko zalać resztą ciasta.
Piec 50 minut w 180 stopniach ;)











19 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłas ooo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda,aż mi się zachciało;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znam ten przepis, ciasto wychodzi zawsze genialne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mam często robi to ciasto :) Aż się głodna zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trzeba będzie wypróbować:) przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować :)
    Na jaką wielkość blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. już chyba u kogoś jadłam tej jabłecznik, bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mam ochotę na takie ciasteczko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam mniam :D i więcej słów nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uff jak dobrze że nie przepadam za jabłecznikami ! :D
    Ale mimo wszystko wygląda apetycznie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie, tylko... ech ja nie lubię jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam dwie lewe ręce do takich wypieków. Straszna szkoda. Muszę znaleźć kogoś, kto mi zrobi! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam uwielbiam, ja piekę jutro, bo dziś dostałam jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Od teraz nie będę miała wyrzutów sumienia zjadając kolejny kawałek szarlotki ;D
    Pycha! i do tego z budyniem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojejku! Jak smakowicie wygląda :) Musiało być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń