Jesień to zapach deszczu, lasu i liści spadających z drzew.
To przeskakiwanie przez kałuże. Długie spacery i książki.
Mleko z miodem.
I jabłka. Koniecznie w naszym ulubionym jabłeczniku z budyniem :)
wiedziałyście, że popularna szarlotka to jedno z mniej kalorycznych ciast ?
ta w 100 g ma 220 kcal :)
1 kg jabłek ( najlepiej antonówek)
kostka masła lub margaryny
4 jaja
1,5 szkl. cukru ( można dać 1 szkl. )
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże opakowania budyniu
1 litr mleka
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami. Nadal ocierając, dodawać powoli mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka z pozostałym cukrem. 3/4 ciasta wyłożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie położyć jabłka, budyń i wszystko zalać resztą ciasta.
Piec 50 minut w 180 stopniach ;)
Ale mi smaka narobiłas ooo :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda,aż mi się zachciało;)
OdpowiedzUsuńznam ten przepis, ciasto wychodzi zawsze genialne :-)
OdpowiedzUsuńMoja mam często robi to ciasto :) Aż się głodna zrobilam :)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie wypróbować:) przepis.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy jest przepis?
26/ 37 cm :)
Usuńsmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńapetycznie
Usuńjuż chyba u kogoś jadłam tej jabłecznik, bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na takie ciasteczko ! :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam :D i więcej słów nie trzeba ;)
OdpowiedzUsuńUff jak dobrze że nie przepadam za jabłecznikami ! :D
OdpowiedzUsuńAle mimo wszystko wygląda apetycznie !! :)
Wygląda pysznie, tylko... ech ja nie lubię jabłek :D
OdpowiedzUsuńMam dwie lewe ręce do takich wypieków. Straszna szkoda. Muszę znaleźć kogoś, kto mi zrobi! :D
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam, ja piekę jutro, bo dziś dostałam jabłka:)
OdpowiedzUsuńOd teraz nie będę miała wyrzutów sumienia zjadając kolejny kawałek szarlotki ;D
OdpowiedzUsuńPycha! i do tego z budyniem! :-)
Ojejku! Jak smakowicie wygląda :) Musiało być mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam ;)
OdpowiedzUsuń