poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Placki cukiniowo - słonecznikowe

Za oknem słonecznie ale wietrznie - jak to w Kołobrzegu. Zgodnie z radą mamy nie załatwiam spraw w poniedziałek. Dzięki temu spędziłyśmy z siostrą trochę czasu razem, a owocem tego zostały te oto placuszki. Obiad szybki, smaczny i pożywny. Posmakuje na pewno każdemu fanowi cukinii, zwłaszcza teraz, kiedy trzeba ją obrać ze skóry, a placki wyglądają zupełnie jak te ziemniaczane i nie są już w stanie przestraszyć swoim zielonym kolorem. Swoją drogą - czego tu się bać ? Może tym razem uda mi się okłamać brata ?


1 kg cukinii
2 jaja
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szkl. mąki żytniej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3 łyżki słonecznika
dodatkowo : łyżka startego żółtego sera, sól, pieprz, zioła, pieprz cayenne


Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrać cebulę i czosnek. Słonecznik podprażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Cukinię odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce cebulę. Wbić jaja, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Dorzucić słonecznik oraz wybrane dodatki, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. I zajadać na zdrowie. 






I jakobym nie była gołosłowna :

Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. To jeszcze nie koniec. Cukinia jest również źródłem cennych minerałów. Jest bogata w wapń, a także potas – związek szczególnie ważny latem, gdy upał powoduje jego utrate drogą pocenia się. 
Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!

6 komentarzy:

  1. Bleh, nie lubię cukinii, choć próbowałam się przekonać do niej, jednak to nie zupełnie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie ale niestety nie lubię cukini ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię i koniecznie muze spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze niczego z cukinią ;p Chyba czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie :) Bardzo lubię cukinię :)

    Chciałabym zaobserwować, ale nie widzę tego okienka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mi się udało dołączyć do Obserwatorów :)

      Usuń