Składniki :
760 g mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu płynnego
1 jajko
3 łyżki oleju
150 ml mleka
250 ml wody
Drożdże rozrabiamy tradycyjnie z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy suche, a następnie mokre składniki, wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Podłużną blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto, znów pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Ten chleb wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńooo koniecznie musze wypróbować :D
OdpowiedzUsuńJa tam do kulinarii się nie nadaję ale uwielbiam jak moja mama upiecze domowy chleb mniam <3
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
NI6HTM4RE.blogspot.com
Tego jeszcze na moim stole nie było :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia piecze domowy chleb i na prawdę jest pyszny!
kiedyś też upiekłam chlebek i muszę powiedzieć nieskromnie, że był pyszny :D muszę spróbować wg Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i zapraszam w wolnej chwili do siebie ;)
i dobrze, że zrobiło się kulinarnie :-) Twój przepis na placki z cukinią jest genialny - placki przepyszne :-)) w tym tygodniu biorę się za chleby :)
OdpowiedzUsuńa tak przy okazji - Uprzejmie informuję Cię że zostałaś nominowana przeze mnie do LBA. Więcej informacji u mnie:
pozdrawiam ciepło,
http://siokoskokoslife.blogspot.com/
Chlebek wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ja nie potrafię zrobić takiego...
om nom nom - też piekłam tostowy - domowy wychodzi najlepszy! :))
OdpowiedzUsuńNie no uwielbiam taki chlebek własnej roboty jeszcze ciepły z masełkiem i kubkiem kakao :) mniam...
OdpowiedzUsuń