wtorek, 31 grudnia 2013

Piernik z herbatą i kaszą manną


Może nie wygląda ale jest naprawdę najlepszy.
Chociaż kiedy robiłam go wczoraj doszłam do wniosku, że powinien się nazywać - piernik milion kalorii.
Ale co tam - zawsze można dłużej pobiegać ;)


Składniki:
3 szklanki mąki

1 szklanka sztucznego miodu lub 3-4 łyżki naturalnego
1 szkl.oleju
1 szklanka mocnej herbaty
4 jaja
2 łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru

Masa:
6 łyżek kaszy manny
1/2 l mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy cytryny

+ dodatkowo powidła śliwkowe

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy. Dzielimy na 3 w miarę równe części i pieczemy w temaperaturze 150 stopni.
2. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
3. W misce miksujemy masło i dodajemy po łyżce manny. Na koniec mieszamy z sokiem z cytryny. Placki przekładamy cienką warstwą powdeł i kaszy, odstawiamy w chłodne miejsce.

7 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wygląda taki pierniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne by smakował- toż piernik nie idzie na konkurs piękności tylko pod nóż i na talerzyk!

    OdpowiedzUsuń
  3. o nie tylko nie ciasto :D

    od nowego roku miałam go nie jeść ale jak tego nie robić jak wszyscy dodają przepisy i zdjęcia :P załamka :D

    OdpowiedzUsuń