wtorek, 19 listopada 2013

Bułeczki z otrębami na studencką biedę

Wolny dzień, wolna kuchnia...
I tak oto z niczego powstaje 8 pysznych i zdrowych cosiów ;)




Czyli nieporadne takie moje pierwsze bułki ;) 

Do ich zrobienia wystarczy :

240 g mąki pszennej
4 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki otrąb żytnich
1. 5 łyżki oleju
15 g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
180 g wody

  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15min.
  2. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde.
  3. Uformować z ciasta kulę. Posmarować ją delikatnie olejem roślinnym i przełożyć do miski. Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. 
  5. Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40- 60min. do wyrośnięcia.
  6. Piec około 10min. w temperaturze 230°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec dalej około 5 -10min. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione. Bułki ostudzić na kratce z piekarnika.

Przepis inspirowany przepisem Elizy Mórawskiej z White Plate. 

12 komentarzy:

  1. mmmm... uwielbiam zapach świeżego pieczywa! Wiesz co jesz!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/small-variety-comodo.html

    OdpowiedzUsuń
  3. może kiedyś wypróbuję ten przepis, bo bułeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam mniam !!!
    Kochana mam do Ciebie prośbę o kliknięcie u mnie w Shenside !! będę bardzo wdzięczna,

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak na studencką biedę to są idealne dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie bułki to raczej na bogato są wiesz? Na burżuja wręcz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, bo mało składników, czyli nie ma szans, żebym coś zepsuła :p
    A te bułki raczej nie są słodkie, tylko takie 'chlebowate', tak ? :)

    OdpowiedzUsuń